‘Als je op weg bent en het doel ligt steeds verder, dan kom je er op een gegeven moment achter dat het echte doel de reis is.’
Joseph Campbell

Onno Uringa

Mijn naam is Onno Uringa (8 maart 1966), coach/therapeut persoonlijk en professioneel, trainer, procesbegeleider en organisatieconsultant. Ik studeerde agrarische bedrijfskunde aan de Agrarische Hogeschool Leeuwarden en beleidswetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen, afstudeerrichting organisatieontwikkeling. Daarna heb ik mij doorlopend verdiept op het vlak van menselijke communicatie. Ik ben gecertificeerd als internationaal trainer NLP (Arcturus, 2003) en volgde de opleidingen systemisch werken en professionele begeleiding (Phoenix, 2005/2006) en systemisch werken in organisaties (Bert Hellinger Instituut, 2008/2009). Vanaf 2015 heb ik mij verder verdiept en bekwaamd in reïncarnatietherapie en regressiewerk (therapiepraktijk Maarten Oversier).

Levenspad
Ik groeide op in Nijmegen, maar voelde me meer thuis in de natuur. Toen ik vijf jaar oud was, scheidden mijn ouders. Ik verloor het contact met mijn vader gedurende tien jaar en groeide op in een vrouwengezin (als middelste van twee zussen). Dit gaf mij een gevoel van nergens bij horen en ik ontwikkelde een gevoelige antenne voor onbalans tussen het vrouwelijke en het mannelijke. Op mijn achttiende verliet ik het nest en ging in de kost bij een melkveehouderijbedrijf in Noord Holland. Het stevige ritme van het boerenleven gaf me structuur en vertrouwen. Ik leerde doorzetten en eigen keuzes maken. Hierna vervulde ik mijn militaire dienstplicht en ging ik studeren.
Na mijn studies startte ik direct als zelfstandig ondernemer. Ik hield me bezig met organisatieontwikkeling, waarbij ik steeds meer ontdekte dat er aan de buitenkant van veranderingen ook een binnenkant zit. Die binnenkant ging over mensen, over emoties, over de niet-maakbare kant van ontwikkelingsprocessen binnen organisaties. Ik bleek in staat om deze binnenkant te raken en mensen in hun kracht te zetten. Ik startte samen met een compagnon een eigen opleidingsinstituut op het gebied van menselijke communicatie, die ik twaalf jaar lang met succes gegeven heb. Daarna heb ik voor verschillende opleidingsinstitituten gewerkt waarbij ik steeds weer het helende pad heb bewandeld en mensen daarin aangeraakt heb. Op dit moment begeleid ik vanuit mijn eigen praktijk 1 op 1 mensen in hun helingsrocessen en geef ik jaarlijks mijn leergang Any Body Knows (lichaamsgerichte traumaverwerking) voor professionals. Als freelancer geef ik opleidingen Systemisch Werken bij JBBX in Den haag en begeleid ik teams binnen organisaties voor verschillende opdrachtgevers.

Huidig leven
In mijn huidig leven woon en leef ik met mijn twee kinderen (zoon 15 en dochter 13 jaar) in Erlecom net buiten Nijmegen op een plek die rust, ruimte en energie geeft. Samen met mijn liefdespartner ben ik in verbinding met gelijkgestemde mensen in verschillende relaties, contexten, zowel persoonlijk als professioneel. Dit geeft een aangename, warme en energieke dynamiek in mijn bestaan.

Verdieping
Gaandeweg mijn carrière en persoonlijke ontwikkeling werd het NLP-jasje wat te klein. Ik kwam in aanraking met het systemisch werken van Bert Hellinger, wat mij een dieper en breder perspectief gaf op de dynamieken die er spelen bij mensen binnen en buiten organisaties. Niet toevallig kwam ik daarna ook in aanraking met reïncarnatietherapie en regressiewerk. Dit maakt dat ik fundamenteel anders in het leven ben komen te staan en nog meer vanuit heelheid aan de thema’s van mijn cliënten en opdrachtgevers kan werken.

Essentie
Ik zie het in leven en werk als de bedoeling dat we onze diepste bestemming bereiken en dat de weg daarnaar toe essentieel is. Werk geeft zin aan het leven, maar alleen als ik trouw blijf aan wie ik ben en wat mijn drijfveren zijn. Ik kan pas waarde toevoegen als ik in staat ben om mijn innerlijk huis te bewonen- met alles wat bij mij hoort. Dan kan ik thuiskomen, weggaan en weer thuiskomen!